Regnskabsordbog fra e-conomic

Find svar på regnskabs- og bogføringsbegreber

Kontanter – hvad er kontanter?

Pengesedler og mønter kaldes kontanter og er fysiske penge med en bestemt værdi. Kontanter udstedes af Nationalbanken og distribueres af bankerne

I e-conomic regnskabsprogram kan du nemt bogføre kontante betalinger i dit regnskab. Se, hvordan du let bogfører en kontant betalt faktura.

Kontanter er en betegnelse for fysiske penge i form af mønter og pengesedler. Alternativer til kontanter er betalingskort som VISA eller Dankort, checks og online netbank. Kontan

Nationalbanken fremstiller kontanter

Den Danske Nationalbank har eneret på fremstilling af danske kontanter. Nationalbanken trykker mønter og sedler i Seddeltrykkeriet og i Nationalbankens bygning. Det er Nationalbanken, der sammen med Økonomi- og indenrigsministeren bestemmer, hvordan mønter og sedler skal se ud, samt hvilken værdi, der skal stå på kontanterne.

Pengeinstitutterne sætter pengene i omløb

Banker og andre pengeinstitutter distribuerer de kontanter, som Nationalbanken har fremstillet. På den måde kan borgere med en konto i banken gå ned og hæve kontanter i banken, som banken har fra Nationalbanken.

Bankerne får kontanter af Nationalbanken mod at deres konto, en såkaldt foliokonto, i Nationalbanken nedskrives med det beløb, der svarer til den mængde kontanter, banken har fået. Det svarer til, at private kunder hæver penge i en hæveautomat, og at kundens saldo falder med et beløb, der svarer til den mængde kontanter, kunden får i hånden.

Ligger banken inde med for mange kontanter, så kan banken tilbagebetale dem til Nationalbanken mod, at deres foliokonto opskrives.

Kontanternes historie

Betalingsformidling har gennemgået store forandringer over årene, hvor møntfoden er skiftet fra rigsdaler til kroner, PBS er kommet til og senest er netbank vundet frem som betalingsform. Her får du nogle af højdepunkterne og deres årstal:

Tidslinje, der viser et historisk overblik over kontanters udvikling

Nationalbank for Danmark, Færøerne og Grønland

Nationalbanken fordeler kontanter mellem alle de lande, der benytter sig af den danske krone. Det betyder, at Nationalbanken også står for fordelingen af mønter og pengesedler til Færøerne og Grønland. De færøske og grønlandske pengeinstitutter står for sidste led i administrationen af pengene til færøske og grønlandske bankkunder.

Færøerne har deres egne pengesedler, men værdiforholdet er 1:1 med den danske krone. Selvom de færøske penge bliver fremstillet af Nationalbanken og er lig den danske krone, så er færøske penge ikke et lovligt betalingsmiddel i Danmark.

Grønland har modsat Færøerne danske kroner. Der har tidligere været talt om, at grønlænderne ønskede deres egent møntfod, men det er endnu ikke sket.


Har du brug for et regnskabsprogram?

Prøv e-conomic gratis i 14 dage, lær alle funktionerne at kende og skriv din første faktura på 5 minutter.

Prøv gratis